Hattat Hamit Aytaç
Mesleğini icra etme noktasında, çok değerli büyüklerimiz geçmişten bugüne önemli zenginlikleri ve kaynakları sembolize etmiştir. Türk tarihinin altın harflerle yazılmış sanatçılar olan usta hattatlardan biri de hiç kuşku yok ki Hattat Hamit Aytaç olarak karşımıza çıkmıştır. 1891 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen usta hattat, 1982 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Asıl adı Şeyh Musa Azmi olan ünlü hattat, hayatı boyunca çok önemli eserlere imza atmış ve yayınladığı kitaplarla birlikte kaligrafi sanatında iyi bir yere geldiğini göstermiştir.
Geçmişten bugüne sanatsal eserlerimiz, özellikle toplum için büyük bir değer oluşturmaktadır. Hem bu değeri görmek hem de özenli çalışmaları gözden geçirmek için, geçmişten bugüne nitelikli eserlere yakından bakmak çok önemli olacaktır. Mısır, Irak ve benzer ülkelerde önemli yazıları ve eserleri olan Hattat Hamit Aytaç, adeta hüsnü hat sanatının dışa açılan kapısı gibidir. Yaşadığı dönemde yapmış olduğu çalışmalar ve ortaya koyduğu eserler, bugün maddi ve manevi yönden önemli bir kaynak olarak görülmektedir.
Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedilmiş olan Hattat Hamit Aytaç, 91 yıllık ömründe çok önemli eserlere imza atmış ve hattatlık sanatını zengin projelerle daha geniş ve zengin hale getirmiştir. El becerisi kabiliyet ve sanatsal çalışmalarla birlikte, usta hattatın eserleri Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olmuştur. Osmanlı ve Türkiye döneminde yaşama şansı bulmuş olan Üstad, bu şerefe nail olmuş olan hat sanatı ustalarından biri olarak tarihe geçmiştir. Yakın tarihin usta hat sanatçılarının önemli bir örneği olan Üstad, eserleri ile birlikte toplumun önemli bir değer olmuştur.