Hattat Sami Efendi
Hüsnü hat sanatı, Türk toplumu için her zaman önemli olmuştur. Hem Türkiye hem de Osmanlı imparatorluğu tarihine baktığımız zaman, çok sayıda üstadı görmek ve bunların eserlerini yakından incelemek söz konusu olmaktadır. 1838 yılında dünyaya gelip 1912 yılında İstanbul’da vefat eden Hattat Sami Efendi, özellikle kaligrafi sanatı ile dikkat çekmiştir. Bu alanda yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu eserler ile insanları kendine hayran bırakan Üstad, halen bu eserlerin geniş bir toplum tarafından değer bulmasına sebep olmuştur.
Yetenek, kabiliyet ve gelişim ile birlikte çok önemli eserlerin altına imza atmış olan Hattat Sami Efendi, gerçekten Türk toplumu olarak sahip olduğumuz önemli zenginliklerinden biri olmuştur. Özellikle de yakın tarihimize baktığımızda karşımıza çıkan sonuçlar, genel olarak toplumumuz için ve bu konuya ilgi duyan insanlar için sevindirici bir sonuç ortaya koymuştur. Halen yaşayan ve renkliliğini, hatta canlılığını koruyan eserlerle birlikte, usta hattatların çalışmalarını bugün maddi manevi bir değer olarak görmek mümkündür. Özellikle de bu sanatsal ürünler eve eserlere sahip olan insanların, her bakımdan şanslı olduğunu belirtmek gerekir.
Tarihi not düşmüş ve nitelikli eserleri ile toplumun sevgisini ve saygısını kazanmış olan Hattat Sami Efendi, adeta yaşayan bir efsane gibi bugün eserleri ile hayatta kalmış gibidir. Değer verilen ve insanlar tarafından takdir gören eserler ise Türk toplumunun övünç kaynağı olmaya devam etmiştir. Çok kaliteli ve dünya standartlarında eserler, toplumun büyük değerleri olmaya devam etmektedir. Bu değerleri muhafaza etmek konusunda, özellikle antika sektörünün önemli bir görev üstlendiğini belirtmek gerekir.